You are here

Our building

In November 2007, I sat at my kitchen table with two education consultants and started to make notes on the type of that the Academy would need. By late January 2009 I had the first draft of the Oasis Academy Lord’s Hill design brief completed. The design brief then went through many changes before it was finally presented to the Architects.

The new building was developed under the now defunct ‘Academies Programme’. Building companies on the agreed government list were invited to submit initial proposals for the new Mayfield building. Eventually two companies were selected to develop their ideas further; together with their architects they presented innovative designs. A team made up of students, staff from Oasis Community Learning, the Local Authority and the two Principals discussed both proposals in  detail. Eventually the group came to the unanimous decision that the project should be awarded to Carillion and their architects Jestico + Whiles.

It was then that the hard work began in earnest. The original concept for the Lord’s Hill building was led by Ben Marston (Associate Director) and was then developed by a team led by Daniel Bryan-Harris (Senior Architect). The Academy worked very closely with the Jestico + Whiles team, hundreds of hours were spent carefully looking at drawings, checking schedules and meeting with sub-contractors. The end result of all this hard work speaks for itself. The Jestico + Whiles information on the project can be found at:

http://www.jesticowhiles.com/#/projects/2356/

On a very cold morning in March 2011, a large group of individuals connected with the project met together at the official ground-breaking ceremony, and so the building began to emerge from the ground. The building work on site was overseen brilliantly by David Legg and Dan Jones. Both men gave up countless hours of their time showing staff and students around the building, running clubs at the Academy and raising a huge amount of money for Oasis Mozambique. The site ran like clockwork under the close scrutiny of Dan and this meant that the building was delivered on time, despite one or two challenges that had to be overcome.

The process of creating a building of this scale is incredibly demanding on all those involved and yet, I can put my hand on my heart and say that it has been an incredible privilege to work alongside so many dedicated and committed professionals. They were amazing and the staff and students of Lord’s Hill will be forever in their debt.

Ian Golding - June 2013